Leden login

Heb je nog nooit meegedaan aan een hondenshow, maar lijkt dat je wel wat? Dan is het verstandig om je hierin verder te verdiepen zodat je weet wat je te wachten staat. Om je alvast een eindje op weg te helpen, zetten we een aantal dingen voor je op een rij.

Exterieurshows staan ook bekend als hondenshows of tentoonstellingen. Dit zijn evenementen waarbij een keurmeester je hond beoordeelt op zijn uiterlijk. De keurmeester kijkt naar hoe je hond er uitziet en hoe hij 'in elkaar zit' oftewel hoe je hond is gebouwd. De keurmeester kijkt ook of je hond zich netjes gedraagt in de showring. De hond moet sociaal zijn en mag geen agressief gedrag laten zien. Ook mag hij geen gebreken of ziekten vertonen waar hij last van kan hebben. Die kunnen immers welzijnsbeperkend zijn voor je hond.

Ringtraining

Om te beginnen is het verstandig om ‘ringtraining’ te gaan volgen als je met je hond wilt gaan showen. Bij de keuring op een exterieurshow gaat het erom dat de hond zich zo voordelig mogelijk toont. De keurmeester beoordeelt de hond in stand én in beweging. Om een goed totaalbeeld te krijgen, betast de keurmeester de hond. Veel mensen trainen hun hond op wat er gebeurt als de hond in de ring komt tijdens zo’n keuring. Ook oefenen ze met hun hond op andere aspecten van een keuring.


Een hond moet op een show rustig kunnen staan, soepel kunnen meelopen en zich zonder problemen laten betasten. De ene hond gaat dat makkelijker af dan de andere. Door oefening valt veel te leren en ook te perfectioneren. De cursus waar je kunt leren je hond zo goed mogelijk voor te brengen, heet ‘ringtraining’. Veel kynologenclubs bieden deze cursus aan. Iedere kynologenclub organiseert de ringtraining op een andere manier. Sommigen hebben een cursus van enkele weken met een bepaalde opbouw erin. Anderen bieden een wekelijks uurtje aan, waarop ieder die dat wil, al dan niet na aanmelding, terecht kan.

Tijdens de ringtraining boots je de situatie in de ring na. Je oefent dan de elementen van de individuele keuring: in stand zetten en blijven staan, gebit tonen, betasten, gangwerk tonen in een driehoek en op en neer. De instructeur bekijkt je hond met een keurmeestersblik en geeft je tips hoe je je hond beter kunt presenteren. Vaak is als hulpmiddel een grote spiegel aanwezig, waarin je je hond kunt zien vanuit het gezichtspunt van de keurmeester. Met de spiegel leer je om die dingen waar een keurmeester naar kijkt zelf ook te zien. 

Eisen om deel te mogen nemen

Om deel te mogen nemen aan een hondenshow moet je hond een rashond met stamboom zijn. Als de eigenaar in Nederland woont, moet de hond in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) van de Raad van Beheer staan. De naam en het adres op het eigendomsbewijs moeten overeenstemmen met de werkelijkheid.

Verzorging van het uiterlijk

Op een hondenshow kijkt de keurmeester niet alleen of je hond gezond is ('fit for function') en gedrag vertoont dat bij het ras past. Hij kijkt natuurlijk ook naar het uiterlijk van je hond. Veel mensen besteden daar dan ook extra aandacht aan.

Voordat de hond de ring ingaat

Wat je moet doen om je hond er zo mooi mogelijk uit te laten zien, is per ras verschillend. Het ene ras moet in bad, het andere geknipt en het derde heeft een vacht die je met trimmen in conditie moet houden. Andere rassen zien er piekfijn uit als je ze alleen borstelt. De Nederlandse Collie Club organiseert activiteiten waarbij vachtverzorging en het showklaar maken wordt toegelicht. Is er binnenkort geen datum waarop dit wordt georganiseerd dan kun je altijd je fokker vragen of die je wil helpen.

Begin niet te groot

Doe je voor het eerst mee aan een show, kies dan niet voor een grote hondententoonstelling maar liever voor een iets kleinere. Aan een grote show nemen veel honden deel en er zijn vaak veel bezoekers. Zowel voor hond als baasje kan dit imponerend of stressvol zijn. Samen maak je dan niet het debuut dat je voor ogen had. Daarom is zo'n grote show wellicht niet de plek om je debuut te maken. Je kunt dat beter doen bij een kleinschaliger evenement met een meer relaxte sfeer, zoals een clubmatch.

Inschrijven

Bij vrijwel alle shows kun je je online inschrijven. Houd er rekening mee dat de inschrijving enkele weken voor de show sluit. Je kunt je dan niet meer inschrijven. (Klik hier voor de showagenda)

Bij het inschrijven geef je aan in welke klasse je hond uitkomt. Je moet daarvoor weten hoe oud je hond is op de dag waarop je hem showt. Verder in dit artikel staat een overzicht met de klasse indeling.

Meestal moet je hond minimaal negen maanden zijn. Sommige shows kennen een jongste puppy- of puppyklas; daar is je hond welkom vanaf vier of zes maanden. Het wijst zich vanzelf in welke klas je hond thuishoort. Alleen voor honden tussen de vijftien en vierentwintig maanden is er een keuze. Oogt je hond erg jeugdig, schrijf hem dan in bij een klas waarin ook jongere honden mogen.

Het kiezen van de winnaar

De keurmeester bekijkt alle honden van een ras. Per ras wijst hij één reu en één teef aan als ‘beste’. Daaruit kiest hij vervolgens de beste van het ras (best of breed, BOB). Op een show doen vaak meerdere rassen mee. Er zijn dan meerdere ringen, waarin de keurmeesters bij ieder ras de beste van het ras kiezen. Alle rassen maken deel uit van een rasgroep. Er zijn tien rasgroepen. Uit de ‘beste van het ras’ van de rassen die tot eenzelfde rasgroep horen, kiest een keurmeester de ‘beste van de groep’ (best in group, BIG). De tien ‘beste van de groep’-honden nemen het vervolgens tegen elkaar op om de beste van de show te worden (best in show, BIS).

Ga altijd naar minimaal 2 shows

Misschien wordt je debuut niet het gedroomde succes, bijvoorbeeld omdat er wat mis gaat bij het voorbrengen van je hond of in de voorbereiding. Misschien valt het keurrapport van de keurmeester wel tegen. Laat je daar niet door demotiveren en ga in ieder geval nog eens. Een enkele beoordeling zegt niet genoeg en een tweede keer weet je al veel beter hoe het er op een hondenshow aan toe gaat. Een jonge hond is bovendien volop in ontwikkeling en kan zich een paar maanden later heel anders tonen.

Krijgt je hond bij shows regelmatig de beoordeling ‘uitmuntend’, dan zitten er misschien op den duur wel kampioenschapsprijzen in. Dat kan een goede reden zijn om vaker te showen. Blijkt het showen toch niets voor je hond of voor jou te zijn, dan zijn er genoeg andere leuke dingen die je met je hond kunt doen. Het belangrijkste: je hond blijft altijd je eigen persoonlijke kampioen! Als je hond het echt niet leuk vindt om te showen, ga dan een activiteit doen waarmee je je hond wel een plezier doet.

Soorten shows

Een exterieurkeuring is een bijeenkomst waar honden niet alleen op schoonheidswaarde, maar ook op gedrag, gezondheid en “fit for function” worden beoordeeld. Dit gebeurt door speciaal hiervoor opgeleide keurmeesters aan de hand van de rasstandaard. De rasstandaard beschrijft naast de uiterlijke kenmerken ook het gedrag en de functie die de hond van oorsprong had. De officiële rasstandaard kun je downloaden op onze site, zowel de vertaling als de Engelse versie. 

Er zijn drie soorten shows:

  1. Clubmatches
  2. Kampioenschapsclubmatches
  3. CAC en CAC/CACIB shows
  1. Clubmatches

Een clubmatch is een exterieurkeuring voor rashonden met erkende stamboom. De kynologenclub of rasvereniging  organiseert deze. Het verschil is dat op een clubmatch van een kynologenclub honden van alle erkende rassen welkom zijn en bij een rasvereniging honden van het ras of de rassen die de rasvereniging vertegenwoordigt. De keurmeester op een clubmatch is wel een speciaal daarvoor opgeleide keurmeester, maar mag daar ook rassen keuren waarvoor hij niet specifiek bevoegd is.

Meestal wordt er op een clubmatch niet gekwalificeerd. Dit betekent dat de honden dan niet de kwalificatie 'uitmuntend', 'zeer goed', 'goed' of 'matig' krijgen. Soms – zeker bij clubmatches die door rasverenigingen worden georganiseerd – krijgt je hond wel een kwalificatie als de keurmeester daadwerkelijk bevoegd is voor dat specifieke ras. Op een clubmatch wordt wel de beste gekozen, maar zijn geen kampioenschapsprijzen te verdienen (CAC).

  1. Kampioenschapsclubmatches

Deelname is mogelijk voor het ras of de rassen die de rasvereniging vertegenwoordigt. Op een kampioenschapsclubmatch kun je kampioenschapsprijzen (CAC’s) en de titel ‘Clubwinnaar’ winnen. Als er genoeg inschrijvingen zijn voor de kampioensclubmatch tellen de punten dubbel.

Sommige rasverenigingen vertegenwoordigen meerdere rassen. In dat geval krijgen de beste honden van ieder ras afzonderlijk de titel ‘Clubwinnaar’. Uit alle ‘Clubwinnaars’ wordt dan de beste van de show (BIS: Best In Show) gekozen.

Een kampioenschapsclubmatch trekt vaak veel deelnemers. Omdat het hier om één of enkele rassen gaat, vraagt de rasvereniging meestal rasspecialisten als keurmeester. Mede daarom is een kampioensclubmatch een populair evenement op de kalender.

  1. Tentoonstellingen

Een tentoonstelling (CAC of CAC/CACIB show) is een exterieurkeuring voor rashonden met een erkende stamboom. Deze show wordt georganiseerd door een tentoonstellinggevende vereniging (vaak verbonden aan een kynologenclub en/of ondergebracht in een stichting) voor alle rassen of een rasgroep.

Er zijn twee soorten tentoonstellingen:

CAC-tentoonstellingen:hier keurt een bevoegde keurmeester die mag kwalificeren, plaatsen en voorstellen doen voor de nationale kampioenschapsprijs (CAC).

CAC/CACIB-tentoonstellingen:hier keurt een bevoegde  keurmeester die mag kwalificeren, plaatsen en voorstellen doen voor de nationale kampioenschapsprijs (CAC) en de internationale kampioenschapsprijs (CACIB).

Verklaring van de gebruikte termen

FCI Fédération Cynologique Internationale
CAC Certificat d’Aptitude au Championat (Nationale kampioenschapsprijs).
Deze wordt toegekend aan de beste reu en de beste teef van het ras mits kwalificatie “uitmuntend”. Jongste puppy's en puppy's komen niet in aanmerking voor deze prijs. Een keurmeester stelt de Raad van Beheer voor een CAC aan een bepaalde hond toe te kennen. Het is echter de Raad van Beheer die deze prijs daadwerkelijk bevestigt.
CACIB Certificat d’Aptitude au Championat International de Beauté (Internationale kampioenschapsprijs).
Wordt toegekend aan de beste reu en de beste teef van ieder FCI erkend ras, mits kwalificatie 'uitmuntend'.  Honden ingeschreven in de Jongste
puppyklas, puppyklas, jeugdklas of veteranenklas  komen niet in aanmerking voor deze prijs. Een keurmeester stelt via de Raad van Beheer aan de FCI voor een CACIB aan een bepaalde hond toe te kennen. Het is de FCI die deze prijs daadwerkelijk bevestigt.
Kwalificatie Bij de jongste puppy’s (4-6 maanden) en puppy’s (6-9 maanden) kennen we de kwalificatie “veel belovend” (VB), “belovend” (B) en “weinig belovend” (WB).
Bij honden van 9 maanden en ouder kennen we de kwalificatie: “uitmuntend”(U), “zeer goed”(ZG), “goed”(G), “matig”(M), “niet te beoordelen”(NTB) en “diskwalificatie” (D).

Klasse indeling

Bij shows en clubmatches worden honden ingedeeld in verschillende klassen. Voor deze indeling gelden bepaalde regels. 

In Nederland delen we honden in een aantal klassen in. Bij het bepalen in welke klas je hond thuishoort, is de dag waarop de hond geshowd wordt beslissend. Niet ieder type show of clubmatch kent alle klassen. Ook is er een verschil tussen de klassen. Zo krijgen honden uit de jongste puppy-, puppy-, jeugd- of veteranenklassen geen CACIB en krijgen honden uit de jongste puppy- of puppyklas ook geen CAC.

Het openstellen van een kampioensklas geldt alleen voor kampioenschapsclubmatches en clubmatches van rasverenigingen. Dit geldt dus niet voor een clubmatch van een kynologenvereniging. Uiteraard mag je kampioenshonden op de clubmatch van een kynologenvereniging wel in een andere klasse inschrijven. Het inschrijven in de kampioensklas op een kampioenschapsclubmatch is niet verplicht. Je mag kampioenshonden ook in andere klassen inschrijven.

De indeling is als volgt:

 Klassen  Leeftijd  CACIB   show  CAC  show  Kampioenschaps-  clubmatch  Clubmatch
 Jongste puppyklas  4 tot 6  maanden   O   O   O   O
 Puppyklas  6 tot 9  maanden   O   O   O   O
 Jeugdklas  9 tot 18  maanden   V   V   V   V
 Tussenklas  15 tot 24  maanden   V   V   V   V
 Open klas  Vanaf 15  maanden   V   V   V   V
 Kampioensklas  Vanaf 15  maanden   V   V   V   V *
 Veteranenklas  Vanaf 8 jaar   V   V   V   V
Fokkersklas  Vanaf 9  maanden,  door  exposant  gefokt  n.v.t.  n.v.t.   O   O
Collectieve klassen
Fokkerijklas  Minimaal 3,  maximaal 5  honden van  zelfde  ras/variëteit/  fokker,  mogelijk  verschillende  eigenaren   O   O   O   O
Koppelklas  Reu en teef  van zelfde  ras/variëteit  en van  dezelfde  eerste  eigenaar    O   O   O   O
Nakomelingenklas  Reu of teef  met minimaal  3, maximaal  5 eerste  generatie  nakomelingen   O   O   O   O
               

O   = Optioneel

V   = Verplicht

V *= Uitsluitend verplicht bij de clubmatch van een rasvereniging

Kampioenschappen, titels en prijzen

In de kynologie zijn er verschillende kampioenschappen, titels en prijzen die je kunt halen. Vaak korten we prijzen af tot CAC, CACIB. Daarnaast zijn er titels zoals Nederlands Kampioen, Internationaal Kampioen en Werkkampioen. Vaak is het zo dat je meerdere prijzen moet halen om een titel te mogen voeren. Op deze pagina lees je meer over titels en prijzen. 


CAC

CAC staat voor Certificat d’Aptitude au Championnat. Het is – letterlijk vertaald – een certificaat van geschiktheid tot kampioen. Eigenlijk betekent dit dat als je hond op een expositie een CAC ontvangt de keurmeester je hond geschikt vindt om kampioen te zijn. CAC is een nationale prijs en geldt dus voor nationale titels. Je kunt een CAC verdienen op kampioenschapstentoonstellingen en kampioenschapsclubmatches. Je hond moet dan beste reu of beste teef van het ras worden en de kwalificatie ‘uitmuntend’ krijgen.

CACIB

CACIB is de afkorting van Certificat d’Aptitude au Championnat International de Beauté. Volgens de keurmeester is je hond dan geschikt om internationaal schoonheidskampioen te zijn. Het is dus een internationale kampioensprijs. Je hond kan een CACIB verdienen op een internationale kampioenschapstentoonstelling door beste reu of beste teef te worden, een ‘uitmuntend’ te krijgen én hij moet ingeschreven zijn in de open klas, gebruikshondenklas, kampioensklas of in de klas van vijftien tot vierentwintig maanden. De hond moet in een erkend stamboek ingeschreven staan.

Nederlands jeugdkampioen

Je hond kan Nederlands Jeugdkampioen worden als hij in de jeugdklasse op een Nederlandse CAC- en/of CACIB-tentoonstelling of kampioenschapclubmatch drie maal een eerste plaats met de kwalificatie ‘uitmuntend’ behaalt onder minimaal twee verschillende keurmeesters. Er bestaan geen zogenaamde ‘Jeugd CACs’.

Bij het behalen en registreren van de titel ‘Nederlands Jeugdkampioen’ ontvangt je hond automatisch één CAC. Behaalt je hond deze titel, dan stellt de Raad van Beheer een diploma beschikbaar.

Nederlands Kampioen

Je hond kan Nederlands Kampioen worden als hij vier kampioenschapspunten (CACs) heeft gewonnen. Sommige punten tellen dubbel.

  • Je krijgt één punt als je hond:

Een CAC haalt tijdens een nationale of internationale tentoonstelling.

Een reserve-CAC haalt tijdens de kampioenschapsclubmatch van de rasvereniging. Er moeten dan wel voldoende inschrijvingen zijn.

Vier reserve-CACs behaalt tijdens nationale of internationale tentoonstelling (slechts één punt mag worden opgebouwd uit kwart-punten).

  • Je krijgt dubbele punten als je hond:

Het CAC behaalt tijdens de Winner in Amsterdam.

Het CAC behaalt tijdens de kampioenschapsclubmatch van de rasvereniging. Er moeten minimaal 20 honden zijn ingeschreven, waarvan er 16 aanwezig moeten zijn.

  • Als je hond een reserve-CAC behaalt tijdens een nationale of internationale tentoonstelling waarderen we deze op naar het CAC als de hond die het CAC eigenlijk behaalde al Nederlands Kampioen is. Deze opwaardering gebeurt bij de verwerking van de showuitslagen door ons en niet op de show. 

Als je hond in het bezit is van twee dubbele CACs, dan komt één van deze twee in aanmerking voor de dubbeltelling.

De CACs moeten zijn toegekend door twee verschillende keurmeesters. Op de dag van het behalen van het laatste punt moet je hond tenminste 27 maanden oud zijn. Heeft je hond voor het bereiken van deze leeftijd al het benodigde aantal punten behaald, dan is het behalen van een reserve-CAC na deze leeftijd voldoende om de titel "Nederlands Kampioen" te krijgen. De Raad van Beheer kent de titel automatisch toe, ook als het om buitenlandse honden gaat.

Zodra je het Nederlands Kampioenschapsdiploma hebt ontvangen kun je het kampioenskruis bestellen. Op de achterzijde van het kampioenskruis staat als inscriptie de naam van de hond en het jaartal van toekenning. Je kunt deze bestellen via de Raad van Beheer.

Nederlands veteranenkampioen

Je hond krijgt de titel Nederlands Veteranenkampioen als hij in de veteranenklasse op een Nederlandse CAC- en/of CACIB-tentoonstelling of op een kampioenschapclubmatch drie maal een eerste plaats behaald heeft. Twee verschillende keurmeesters moeten hem daarbij de kwalificatie ‘uitmuntend’ geven. Er bestaan geen ‘Veteranen CACs’.

Als je hond de titel behaalt en je laat hem registreren, dan krijgt je hond automatisch één CAC. Als je hond door het behalen van de titel Nederlands Veteranenkampioen en het verkrijgen van het CAC Nederlands Kampioen wordt, ontvang je daarna automatisch de titel Nederlands Kampioen.

Clubwinner

Alle honden die beste van het ras zijn geworden op een kampioenschapsclubmatch krijgen de titel Clubwinner + jaartal.

Benelux winner

De beste reu en beste teef van een ras of variëteitsgroep krijgen de titel Benelux Winner of Benelux Winster. De hond moet dan wel een ‘uitmuntend’ hebben. Voor de jeugdklas gelden dezelfde regels; de titel voor deze honden is Benelux Jeugd Winner/Winster. Dit geldt ook in de veteranenklasse, waarbij de titel dan Benelux Veteranen Winner/Winster luidt.

Benelux Champion

Heeft je hond drie Benelux Winner titels behaald, dan krijgt hij de titel Benelux Champion. Voorwaarde is wel dat deze prijzen gehaald zijn in de drie Benelux landen onder ten minste drie verschillende keurmeesters. Dit hoeft niet in hetzelfde jaar te zijn. Je hond moet in de Nederlandse stamboekhouding (NHSB) staan, maar mag niet in de G-0 van het voorlopig register staan, en ook zijn ouders moeten in een door de FCI erkende stamboekhouding staan. Gaat het om een buitenlandse hond, dan moeten hijzelf en zijn ouders ingeschreven staan in een door de FCI erkende (buitenlandse) stamboekhouding. Je moet de titel zelf aanvragen bij het land waar je je laatste Benelux Winner titel hebt gehaald.

Benelux Junior Champion

Voor deze titel gelden dezelfde regels als voor Benelux Champion met uitzondering van de bepaling dat je hond deze prijzen in de drie Benelux landen moet halen. Voor junioren geldt dat zij de prijzen in twee van de drie Benelux landen moeten halen.

Benelux Veteran Champion

Voor deze titel gelden dezelfde regels als voor Benelux Champion met uitzondering van de bepaling dat je hond deze prijzen in de drie Benelux landen moet halen. Voor veteranen geldt dat zij de prijzen in twee van de drie Benelux landen moeten halen.

Internationaal (schoonheids)kampioen (cib)

Je hond krijgt deze titel als hij in ten minste drie verschillende landen, waaronder het land waar hij staat ingeschreven, onder ten minste drie verschillende keurmeesters vier CACIB-certificaten heeft gehaald.

Tussen het behalen van het eerste en het laatste certificaat moet een termijn van ten minste twaalf maanden liggen.

Voldoet je hond aan de vereisten, dan kun je rechtstreeks bij de FCIhet internationaal kampioenschap aanvragen. 

Internationaal showkampioen

Heeft je hond in drie landen onder drie verschillende keurmeesters vier keer een CACIB-certificaat gewonnen, dan kan hij Internationaal Show Kampioen worden. Tussen het eerste en het laatste CACIB moeten minstens twaalf maanden zitten. Je kunt de titel rechtstreeks bij de FCI aanvragen.

Bron: Raad van Beheer

https://www.houdenvanhonden.nl/actief-met-je-hond/showen-met-je-hond/